Exkurze na zahradě v Černovicích a v sadu v Tuřanech

Léto bývá dobou různých posezení u ohně nebo grilu na zahradách a dvorcích, ani my nejsme výjimka a jakmile se naskytne jakákoliv příležitost, hned ji chytíme za pačesy. Při našich setkáních bývá zvykem, že se na gril hodí nějaká ta flákota masa nebo se na ohni opeče špekáček či klobáska, ale také si neodpustíme exkurzi po zahradě hostitele. Někdo má krásný pěstěný trávník, jiný udržované záhony plné zeleniny a jiný zase sad plný meruněk, jehož plody si nejvíce vychutnáme v tekuté podobě. Samozřejmostí bývají různé speciality našich kuchařek a protože jsou rády, že ostatním chutná, rády se podělí i o recepty. A nejinak je tomu i tentokrát:

 

 

 

 

  SMĚS SALÁTOVÝCH LISTŮ S MANGEM A JOGURTOVÝM DRESINKEM

Směs salátových listů, avokádo, mango, sýr feta, sušené brusinky a (loupaná) slunečnicová semínka. Zalijte dresinkem z jogurtu a nemletého máku a luxusní salát je na světě.

na salát:
  • 120 g salátových listů (špenát, rukola, apod.)
  • ½ zralého avokáda, nakrájeného na kostičky
  • ¼ zralého manga, nakrájeného na kostičky
  • 50 g sýru feta, rozdrobeného mezi prsty
  • 2 až 3 polévkové lžíce sušených brusinek
  • 1 až 3 polévkové lžíce slunečnicových semínek
na dresink:

¼ středně velké cibule, nakrájená nadrobno

  • 120 g bílého jogurtu
  • 80 ml extra panenského olivového oleje
  • 60 ml jablečného octa (nebo octa z bílého vína)
  • 50 g cukru krupice nebo medu
  • 1 čajová lžička plnotučné hořčice (nebo dijonské)
  • ½ čajové lžičky soli
  • 1 polévková lžíce máku, nemletého
 POSTUP
salát: Smícháme a naaranžujeme do mísy nebo na talíř.
dresink: Všechny suroviny kromě máku rozmixujeme v mixeru skoro dohladka. Přidáme mák, dobře promícháme a před podáváním necháme alespoň 10 minut odležet.

Quiche s uzeným lososem a koprem

Quiche s uzeným lososem a koprem Foto:
křehké těsto 225 g
hladká mouka na pomoučení
olivový olej 1 lžíce
cibule 1 ks
vejce 2 ks
plnotučný měkký tvaroh nebo čerstvý sýr 200 g
měkký čerstvý kozí sýr 25 g
smetana 300 ml
čerstvý kopr 1 lžíce
čerstvě namletý pepř
uzený losos 125 g
Na lehce pomoučeném povrchu rozválejte těsto a vložte ho do dortové formy 23 cm v průměru a 4 cm vysoké s vyndavacím dnem vyložené pečicím papírem. Přikryjte a dejte na 30 minut chladit do ledničky. Troubu předehřejte na 200 °C.
 Základnu z těsta propíchejte vidličkou, potom ji přikryjte velkým archem pečicího papíru a naplňte suchými fazolemi. Pečte 10–15 minut, potom opatrně vyndejte fazole a vrchní pečicí papír. Vraťte formu do trouby a pečte dalších asi 5 minut, dokud těsto nebude tuhé na dotek a nezačne být lehce zlatavé. Vyndejte formu z trouby dejte ji stranou, zatímco budete připravovat náplň.
Rozehřejte olej a opékejte cibuli asi 5 minut, dokud nebude měkká. Teplotu v troubě snižte na 170 °C. Vejce vyšlehejte spolu s tvarohem a kozím sýrem do hladké hmoty a potom všlehejte smetanu, kopr a pepř. Na těsto ve formě rozložte kousky lososa a orestovanou cibuli a přelijte vše vaječnou směsí.
 Quiche pečte 45–55 minut, dokud náplň nezačne trochu tuhnout. Ozdobte kousky uzeného lososa a snítkami kopru.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.